top of page

De kracht van Dankbaarheid, Maar hoe dan?


We kennen het allemaal wel, het dank je wel zeggen als je iets gekregen hebt, bijvoorbeeld voor je verjaardag of misschien wel als random bedankje. Ga jezelf maar eens na, hoe vaak je het dan nog moeilijk vind om het echt oprecht aan te nemen en jezelf dankbaar te voelen. Als je gaat observeren merk je op dat er iets gebeurt in je gedachten. Direct krijg je een bepaald gevoel. Een gevoel om iets terug te moeten doen, omdat de ander dit heel misschien wel of niet kan verwachten. Op dit moment maakt je ego zijn eigen verhaal in je hoofd en kun je niet volledig dankbaar zijn naar de ander. en daarmee zet je jezelf eigenlijk opzij, want je gunt het jezelf niet om volledig in het moment te zijn en te voelen hoe fijn dit gevoel van dankbaarheid eigenlijk is. Iets waar ik mezelf zo nu en dan op betrap. Als ik je dit zo vertel is het misschien wel iets wat je herkent.

Zo ben ik er een tijd geleden achter gekomen dat je niet alleen dankbaarheid kunt voelen als je iets van een ander krijgt of als je iets meemaakt. Dankbaarheid is een gevoel wat van binnen uit komt en je zelf kunt creëren, het vergt wel wat oefening. Het wil natuurlijk niet zeggen dat als je 1 keer oefent je direct het grotere effect van dankbaarheid kunt voelen en ervaren. Zo groeit een zaadje ook niet direct uit tot een boom als je hem 1 keer water hebt gegeven, je zult hem moeten blijven verzorgen. Zo ook kun je dankbaarheid beoefenen. Verderop in deze post ga ik je vertellen welke dingen ik zelf regelmatig doe om dankbaarheid te beoefenen.


Dank je de koekoek

Dankbaarheid is niet meer dan dankbaar zijn voor de kleinste dingen in je leven, de kleine ”gewone alledaagse dingen”. De kleine dingen zien we vaak als vanzelfsprekend en kunnen we vaak pas waarderen als ze dreigen weg te vallen. Er zijn veel wetenschappelijk onderzoeken gedaan die uitwijzen dat het beoefenen van dankbaarheid goed is tegen piekeren en voor de connectie met je hart, maar ook tegen angsten en voor je algehele gezondheid. Door dankbaarheid dagelijks te beoefenen kun je je levenskwaliteit aanzienlijk verhogen.

Zie het als een vergrootglas voor de kleine dingen die je hebt. Het kan al iets heel klein zijn als het drinken van een heerlijke kop thee, de glimlach van je partner of een vriend(in), de mogelijkheid hebben om te werken, dat je wakker geworden bent die ochtend. of misschien wel dat je een dak boven je hoofd hebt. bedenkt het zo gek niet of je kunt er dankbaar voor zijn, alleen is het belangrijk om bewust te worden van deze ” normale” alledaagse dingen.

Wat levert het je op?

Dan kun je misschien denken, ja leuk dat dankbaarheid maar wat levert het me nou eigenlijk op. Dankbaarheid voelen en tonen heeft een bijzonder positieve werking op je lichaam, je geest en je omgeving. Alles in de wereld bestaat uit energie, wat eigenlijk het bewegen is van kleine deeltjes/ trillingen. Zo is liefde, euforie en dankbaarheid een hoge trillingsfrequentie en dat kun je voelen in je lichaam je zult er ook meer van aantrekken als je op deze frequentie leeft. Het klinkt misschien wat zweverig, alleen alle wetenschappelijke onderzoeken wijzen uit dat het niet anders is dan wat het is. Je bent energie en energie is overal om je heen. Zo kwam uit het onderzoek van Professor Sonja Lyobomirsky naar voren dat het gevoel van dankbaarheid je algehele geluksgevoel vergroot. Dankbaarheid heeft een positief effect op de werking van je cellen. Zo heeft angst een zeer lage, donkere trillingsfrequentie en verlaagt direct je immuunsysteem en zo kan negativiteit je letterlijk ziek maken. Door dankbaarheid te beoefenen kun je veel dieper en optimaler genieten van dingen die je in je leven meemaakt en ook terugkijken op moeilijke dingen en daar de lessen uit meenemen. Ook is uit die onderzoeken gebleken dat mensen die dankbaarheid beoefenen veel vaker positieve emoties ervaren en meer zin hebben in het leven en minder gevoelens van angst en depressie te ervaren. Ook zijn ze vaak minder materialistisch en gelukkig met hele kleine dingen. Om dit te ervaren is echt heel prettig kan ik je vertellen.

Jezelf verhalen vertellen

Er is 1 ding dat je echt moet weten. Je brein is een prachtige machine en die is ook te hacken. Je brein kent namelijk geen verschil tussen fantasie en werkelijkheid. Je kunt hem namelijk alles wijsmaken en geloofd alles wat jij erin stopt. Je brein zal zal in de vorm neuro chemische processen (hormonen) reageren en nieuw patronen in je hoofd en in je lichaam te weeg brengen. Elke dag bepaal jij hoe jouw leven eruit ziet door wat je doet, door wat je denkt en door wat je voelt. Door anders te durven denken en dankbaar te zijn zet je je lichaam in een stand van heling en een gevoel van intens geluk vanuit jezelf.

De eerste 7 levensjaren wordt je al het ware klaargestoomd voor de grote boze buitenwereld. Je ontwikkelt bepaalde patronen en krijgt overtuigingen omdat iemand anders dat zo vind en het jou vertelt. Je kijkt op tegen je ouders en bent ervan overtuigd, dat zoals zij het doet het goed is Toch bewijst het leven het tegendeel. Door al deze overtuigingen en de wijze waarop jij geconditioneerd bent, handel jij nu zoals je handelt en heb je overtuigingen die je misschien niet dienen. Dus eigenlijk bedoel ik hiermee, als je vanuit je opvoeding niet hebt geleerd hoe je dankbaarheid kunt voelen doordat het leven niet altijd even gemakkelijk is geweest en je ouders zelf ook niet wisten hoe dit moest. Het kan dus zo zijn dat het geen gewoonte van je is en dat het best moeilijk voor je is om dankbaarheid te voelen en je dus gemakkelijker verhalen in je hoofd maakt waardoor je eerder klaagt en het leven als zwaar ervaart terwijl dat vaak niet nodig is. Onze ouders hebben alles met de beste intentie gedaan en zijn niet perfect zoals niemand perfect is. Alleen jij kunt als je bewust bent van je eigen handelen en denken verandering brengen in je lichaam, geest en je leven. Continue is je mind bezig met verhalen verzinnen en aan het vertellen waardoor we vaak niet kunnen voelen wat we zouden willen voelen. Het is veel gemakkelijker om je down te voelen dan volledig euforisch. Op het moment dat je geluk voelt is je brein alweer bezig om de tegenhanger te verzinnen. Door dankbaarheid te beoefenen kun je steeds een stukje dichter bij jezelf blijven en bij het gevoel van geluk en dankbaar zijn.


43 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page