top of page

Deze 7 gezonde items staan standaard in mijn keukenkastje

Bijgewerkt op: 26 apr. 2022

Regelmatig krijg ik de vraag wat ik allemaal eet om gezond en fit te blijven en hoe ik het op kan brengen om altijd weer iets gezonds mee te nemen. Daarom vond ik het tijd om eens iets op papier te zetten. En wees gerust ik eet ook wel eens een patatje, een zak chips of een reep chocolade die mij al de hele week aan licht te staren.


Regelmatig krijg ik de vraag wat ik allemaal eet om gezond en fit te blijven en hoe ik het op kan brengen om altijd weer iets gezonds mee te nemen. Daarom vond ik het tijd om eens iets op papier te zetten. En wees gerust ik eet ook wel eens een patatje, een zak chips of een reep chocolade die mij al de hele week aan licht te staren.


Ik vind het belangrijk om goed voor mijn lichaam te zorgen omdat ik geloof dat er veel meer uit het leven te halen valt dan dat ik nu doe. Ik zie mijn lichaam als mijn voertuig in deze wereld en als er een rood lampje gaat branden, zal ik even stil moeten staan en de oorzaak achterhalen. De meeste van ons en wat je ook in de reguliere westerse geneeskunde veel ziet is dat we nog steeds opzoek zijn naar de magic Pil, dat middeltje wat je van alle klachten af helpt. Dat is natuurlijk te mooi om waar te zijn. Eigenlijk zijn we veel pleisters aan het plakken en kijken we niet naar de kern van het probleem, wat heeft mijn klacht te betekenen en waar komt het vandaan. Wat is de diepere kern van wat zich nu afspeelt, vaak is het een kettingreactie van symptomen waarbij je het gene wat het meest aan de oppervlakte ligt aanpakt en vertrouwd op de pleister dat die het volledige probleem oplost.

Voeding speelt een hele belangrijke rol in het gezond houden van je lichaam en je geest. Zelf heb ik ervaren hoe het is als je lichaam volledig uitgeput is en wat de juiste voeding dan voor je energielevel en herstel kan betekenen. Steeds meer ben ik mij gaan verdiepen, interesseren en ervaren. Je bent je eigen baas en verantwoordelijk voor het gezond houden van je eigen lichaam met daarbij de gezonde beslissingen. Niemand kan deze voor je maken. Alles komt uiteindelijk bij jezelf vandaan. Ik heb er bewust voor gekozen om gezonder te gaan leven omdat ik merk dat ik er veel meer uit het leven kan halen en met plezier kan leven met nieuw of nauwelijks lichamelijke en geestelijke klachten. Het is een leefstijl geworden, het gaat vanzelf.


Wat heb ik standaard in huis;


Zaden, pitten en noten

Om voldoende plantaardige vetten en eiwitten binnen te krijgen eet ik bijna dagelijks noten en zaden. Eiwitten zijn de bouwstoffen van ons lichaam en ondersteunen bij het gezond houden en herstellen van de weefsels en cellen. Zo vertelt Rineke Dijkinga, ”een volwassene met een normaal inspanningsniveau heeft 0,8 tot 1 gram netto eiwit per kilo lichaamsgewicht per dag nodig.” Ik kies van voor de ongezouten en ongebrande noten. Omdat gebrande noten in olie gefrituurd worden en ik daar niet achter sta. Ik doe ze dan liever zelf in de oven. Noten, kies ik bijvoorbeeld voor Walnoten (goed voor het brein, bevat namelijk Omega 3), pecannoten, paranoten, bruine amandelen. Wat zaden en pitten betreft heb ik altijd Chiazaad, hennepzaad, lijnzaad, pompoenpitten en zonnebloempitten in huis. Chia -en hennepzaad bevatten veel essentiële eiwitten en lijnzaad is goed voor de stoelgang en rijk aan alfa-linoleenzuur, een omega-3-vetzuur. Zonnebloempitten zijn een bron van Zink en vitamine E.


Rijke variatie aan specerijen en kruiden

Tot voor kort dacht ik dat kruiden en specerijen alleen gebruikt worden om je gerecht op smaak te brengen. Alle kruiden (verse of gedroogde planten) en Specerijen (gedroogde wortels, zaden uit bloemen etc.) Als deze kruiden en specerijen hebben hun eigen werkzame stoffen en kunnen gebruikt worden in voeding om je lichaam in zijn eigen helende vermogens te ondersteunen. Zo heeft kruidnagel een verdovend effect en kan dit goed ingezet worden bij een pijnlijk gebit. Gember en Kurkuma werken zowel pijnstillend als ontstekingsremmen en gebruik ik bijvoorbeeld bij buikkrampen en hoofdpijn. Venkelzaad verfrist de mond en ondersteund de spijsvertering na de maaltijd. In India kreeg ik dit altijd na het eten om op te kauwen, een klein handje is al voldoende. Gebruik je kruiden en specerijen ook eens door je ontbijt of door taarten dit geeft een verrassend lekker effect.

Vol vette biologische kokosmelk en kokosolie

Als vervanging voor Yoghurt en Soya Yoghurt gebruik ik volvette kokosmelk. Je kunt er heel veel mee. Gebruik het in gerechten als curry, maak er slagroom van, door je smoothie en dus ook als ontbijt. Voeg er wat noten, zaden, kaneel en vers fruit en zo nodig wat plantaardige melk aan toe en je hebt een heerlijk ontbijt, verrijkt aan gezonde vetten en minerealen. Door voldoende gezonde vetten binnen te krijgen is je lichaam langer verzadigd en heb je minder behoefte aan zoetigheid en tussendoortjes. Zo vertelt Holistiknl; ”Kokosmelk bevat vitamine B, C en E. Vitamine B is verantwoordelijk voor de energie in jouw cellen. Vitamine C en E verbeteren het immuunsysteem.

Havermout Glutenvrij

Havermout is toch wel 1 van mijn Favo’s Het is zo veelzijdig en je kunt er van alles mee maken. Van een Ontbijt tot taart en als basis voor je pizzabodem. Ik kies vooral voor Glutenvrij omdat je darmen dit gemakkelijker kunnen verwerken. Het is gemakkelijk en niet duur dus zeker een must have in je keukenkastje.


Plantaardige eiwit poeder

Doordat ik vrijwel geen vlees en vis eet en hoofdzakelijk plantaardig is het belangrijk om wel voldoende eiwitten binnen te krijgen. Naast bonen, noten, zaden en eiwitrijke groenten gebruik ik plantaardige eiwitten poeder om mijn lichaam extra te ondersteunen. Eiwitten zijn bouwstoffen voor al je cellen en niet om te groeien en spieren te creëren, meer als spierbehoud en herstel van je natuurlijke processen in je lichaam.


Plantaardige melk

Over het algemeen maak ik mijn plantaardige melk zelf bijvoorbeeld havermelk of amandelmelk. Melken geven al snel een romige smaak aan je gerecht of ontbijtje. De koe geeft moedermelk net als elke vrouw haar baby voedt om te kunnen groeien, het bevat hormonen en benodigde stoffen om gezond groot te worden. Aan de koe word vaak veel medicatie toegediend als antibiotica en andere middelen om ziekte te voorkomen al deze stoffen komen in de melk terecht en deze drinken wij op. Dit geld overigens voor alle zuivelproducten. Dit is iets waar ik niet volledig achter sta en ook de hormonen die we tot ons nemen kunnen onze eigen hormoon huishouding uit balans brengen met alle gevolgen van dien. Ik kies daarom dus voor plantaardige melken en vind het ook heerlijk om ze zelf te maken. Het is lekker, gemakkelijk en je weet ook nog eens wat erin zit 😀


Vers, gedroogd en bevroren Fruit

Fruit is een bom van vezels, vitamine en mineralen. Regelmatig hoor ik terug dat mensen het moeilijk vinden om aan hun dagelijkse portie fruit te komen echter door het eten van gedroogd fruit maakt dit het al veel makkelijker. Let wel op bij het eten van gedroogd fruit, je krijgt er snel teveel van binnen. Normaal eet je ook niet 5 abrikozen en als het gedroogd is wel. Beetje gek toch. Ik combineer mijn fruit vaak bij mijn maaltijden en verwerk het dan bijvoorbeeld in de havermout of door een gerecht. Dit geeft een frisse smaak en het is ook nog eens gemakkelijk.


38 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page