top of page

Gebruik van een Menstruatie cup; Gezonder, makkelijker en duurzaam

Bijgewerkt op: 26 apr. 2022

100% medisch gekeurd siliconen, is ongekleurd, en bevat gegarandeerd geen BPA, latex, ftalaten of andere schadelijke stoffen. In tegenstelling tot tampons en hun absorberend vermogen, vangt de menstruatie cup alleen maar op en tast je slijmvlies niet aan.Ik weet nog heel goed de aller eerste keer dat het gebeurde, ergens wist ik dat het ooit zou komen echter op het moment wist ik niet wat mij overkwam. Ik bloedde, zou ik nu doodgaan? zou dit vanaf nu elke maand terug komen en het antwoord is JA, en sinds ik mijn menstruatie cup heb is het niet eens meer zo vervelend. Het is zoveel makkelijker dan al die losse raketten in mijn tas, die lappen die per ongeluk ergens aan vast blijven plakken omdat de stip van je maandverband af is gegaan. Ook ervaar ik bij het dragen van de menstruatie cup dat ik mezelf een stuk schoner voel omdat er geen nare geuren meer naar boven komen bij het open doen van je broek. Al met al ik ben helemaal om !!


Gezonder; lief zijn voor je lijf

Zo gebruik ik zelf Bijvoorbeeld de OrganiCup waar ik zeer tevreden over ben. De menstruatiecup is gemaakt van 100% medisch gekeurd siliconen, is ongekleurd, en bevat gegarandeerd geen BPA, latex, ftalaten of andere schadelijke stoffen. In tegenstelling tot tampons en hun absorberend vermogen, vangt de menstruatie cup alleen maar op en tast je slijmvlies niet aan. Ik heb jaren lang tampons gebruikt en ik weet als geen ander hoe vervelend het kan zijn om deze erin of eruit te halen gedurende je menstruatie periode. Zo vertelt Mieke van PuurMieke in haar blog; ”Je bent minder gevoelig voor bacteriële en schimmelinfecties. Ook superfijn natuurlijk! De cup is zelf gifvrij, tast je slijmvlies niet aan en geeft dus geen irritaties aan een gevoelige vagina. Ook de kans op het toxic shock syndrome is aanzienlijk kleiner. Heb je de pech dat je gevoelig bent voor infecties dan is het gebruik van een cup goed en zeker de moeite waard om uit te proberen.” Ook gynaecoloog Barbara Havenith bevestigd “Door gebruik van tampons wordt niet alleen het menstruatiebloed aangezogen, maar ook veel gunstige lactobacillen die in de vagina thuishoren en die beschermen tegen vaginale infecties door candida en of bacteriën.” Bij een menstruatie cup blijven die gunstige lactobacillen in het baringskanaal.


Gemakkelijker; Geen stress de komende 8-12 uur

Waar je bij tampons en maandverband zo’n elke 4-6 uur moet verschonen, afhankelijk van hoe hevig bloedverlies tijdens je menstruatie periode vaker. Kun je een menstruatie cup tot wel 8-12 uur dragen. Het bloed wordt in de cup verzamelt en vangt maar liefst 3 maal zoveel op dan een XL tampon. De cup is perfect geschikt om mee te bewegen zoals yoga, hardlopen, zwemmen.


Duurzaam; beter voor de natuur

Aldus Milieu Centraal; Elke vrouw gooit ongeveer 10.000 tampons of maandverbanden weg gedurende haar leven. Dit is een enorm aantal en dus een flinke belasting voor moeder natuur. De meeste tampons die gefabriceerd worden bestaat 96% uit Niet biologisch katoen wat zwaar bewerkt is en zeer slecht voor het milieu al dan niet voor je gezondheid. Als je kijkt naar maandverband is dit vaak een mix van houtpulp en plastic, daar gaan bij mij al helemaal de haren van omhoog staan.

Een menstruatie cup is herbruikbaar, een stuk duurzamer en koop je voor minder dan 25 euro en gaat jaren mee, hiermee bespaar je een heel hoop geld voor andere benodigdheden. mocht je toch de voorkeur hebben voor tampons of maandverband gebruik dan Tampons van Biologisch katoen van bijvoorbeeld het merk Yoni en wat maandverband betreft dan voor de biologisch katoen wasbare maandverband.
Waar wacht je nog op

45 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Komentar


bottom of page