top of page

Hevige Menstruatie krampen & pijn (Dysmenorroe) Wat is de oorzaak en wat kunt je zelf doen?


Menstruatie krampen, hevige pijn, Dysmennoroe, menstruatie cyclus, ongesteld


Elke maand weer opnieuw die hevige krampen. Je kunt nu al opzien tegen de volgende menstruatie. Veelal wordt er nog gedacht dat het hoort bij het vrouw zijn. zo’n 400 maal per leven menstrueren wij vrouwen. Voor de ene vrouw is vloeien complete HELL en de ander fietst er gemakkelijk doorheen. Menstruatie pijnen kunnen je gehele dag of zelfs week ontregelen, dat je je ziek moet melden van je afspraak en alleen nog maar in elkaar gekrompen in bed kunt liggen van de pijn. Het kan zijn dat het voor jou op dat moment noodzakelijk is om pijnstillers te nemen om enigszins te kunnen functioneren.


  • Hoeveel pijn is nu eigen normaal en waardoor komt het dat je zulke hevige signalen ontvangt van je lichaam?

  • Heb jij geleerd dat het volkomen normaal is dat je als vrouw elke maand gestraft word?

  • Dat je elke maand een aantal dagen volledig gevloerd gaat omdat je zoveel krampen ervaart dat je niet normaal kunt functioneren?


Het is NIET normaal als je menstruatie intens pijnlijke is. Pijn is een signaal van je lichaam dat het hulp nodig heeft. In deze post ga ik je alles vertellen wat jij moet weten over pijnlijke menstruaties en wat vandaag zelf al kunt doen.


De huisarts en de pil

Mogelijk ben je al naar de huisarts geweest en hij heeft je naar huis gestuurd met een recept voor hormonale anticonceptie. De wonderpil ‘’ De oplossing voor je al je hormonale klachten’’. Was dat maar waar. Hormonale anticonceptie, kan je symptomen verlichten, alleen het neemt niet de onderliggende oorzaak weg. Je lichaam vraagt om verandering. Het is net zoals je 1 steen weghaalt uit een keurig neergezet dominospel die ineens omvalt door een windvlaag je je maar hoop dat dat de rij daar stopt met vallen. Als je de oorzaak ( de wind) niet weghaalt door de deur dicht te doen is het wachten tot de rest ook omvalt.


Hoe weet ik nu of mijn menstruatie pijn normaal is?

Een beetje menstruatie pijn ( gevoel) is helemaal niet zo erg en mag er ook zijn. Er gebeurd namelijk heel veel in het lichaam maar ook mentaal. Het geeft je juist de kans om met je lichaam te verbinden en te voelen wat het nodig heeft. Je menstruatie zou lichte krampen mogen geven die je dagelijks leven ‘niet’ beïnvloeden. Mogelijk heb je iets minder energie en heb je meer behoefte om met een dekentje op de bank te zitten, dit is volledig normaal. Je menstruatie kun je zien als je winterperiode waarin je jezelf liever terugtrekt en behoefte hebt aan warmte.


Maar waardoor komt het nu dat je hevige menstruatiekrampen of menstruatiepijn hebt

Als je menstrueert worden er in de baarmoeder hormoon achtige stoffen (prostaglandinen) afgegeven die zorgen voor het samentrekken van je baarmoeder zodat het opgebouwde baarmoederslijmvlies uitgescheiden kan worden als er geen bevruchting heeft plaatsgevonden. Bloedvaatjes wordt weer gesloten om te zorgen dat je niet oneindig blijft bloeden. Ook haken prostaglandinen aan op pijnreceptoren, die van de pijnzenuw wat vervolgens zorgt voor een verhoogde pijn beleving. Dit alles leidt tot pijnlijke samentrekken van de baarmoeder en een verhoogt pijnsignaal naar het brein. Het zou dus zomaar kunnen zijn dat je prostaglandine levels te hoog zijn waardoor jij hevige klachten ervaart als menstruatie krampen en pijn.


Welke soorten prostaglandinen in je lichaam omgezet worden, is afhankelijk van je leefstijl en je voedingspatroon. Er zijn 3 soorten Prostaglandinen in het lichaam; PgE1, PgE2 & PgE3


Als je hevige menstruatie krampen en pijnen ervaart is er mogelijk een disbalans in het lichaam die dit veroorzaakt.

  • De aanmaakt van PgE2 is verhoogt ( zorgt voor ontsteking en pijnen)

  • De omzetting van PgE1 en 3 zijn verlaagt ( ontsteking en pijn verlagend)


Prostaglandines vinden hun weg door je bloedbaan en haken op verschillende plekken in het lichaam op receptoren aan, bijvoorbeeld in je darmen waardoor je darmen hevig gaan samenknijpen en je kramp ervaart. Maar ook kunnen ze de weg naar je brein vinden waar het kan zorgen voor hoofdpijn of migraine, maar ook stemmingswisselingen (PMS) en een opgeblazen gevoel.




Mogelijke oorzaken van hevige menstruatiepijnen

  • Oestrogeen dominantie

  • Tekort aan voedingsstoffen Macro- en micronutriënten (Magnesium/ D3/ Omega 3/ Zink/ B-vitamines / E)

  • Hoge koffie inname

  • Bloedsuiker schommelingen / insuline resistentie

  • Ontstekingsbevorderende voeding als omega 6 Linolzuur (LA) en Arachidonzuur (GLA) t.o.v. Omega 3, transvetten, suiker, zuivel, alcohol

  • Stress - hoge cortisol levels (Continue AAN-staan - dus te weinig rust)

  • Disbalans in het darmbioom (darmflora)

  • Stille ontstekingen (laaggradige ontstekingen)

  • Endometriose

  • Onopgeloste onderliggende emoties (trauma’s)

  • Onvoldoende lichaamsbeweging gedurende de maand

  • BPA en andere chemicaliën


Wat kun je zelf doen?


Zorg voor meer ontspanning

Als je het lichaam meer ruimte geeft om te ontspannen kan het de bouwstoffen gebruiken om de juiste hormonen in de juiste verhouding aan te maken i.p.v. in het dat deze bouwstoffen gebruikt worden voor de stresshormonen.


Ontstekingsremmende voeding

Eet vooral puur natuur en alle kleuren van de regenboog. Kies verse producten boven voorverpakt en zwaar bewerkt en het liefst nog zo veel mogelijk biologisch. Als je bankrekening dit toelaat natuurlijk. Maak gebruik van verse kruiden als oregano, rozemarijn, tijm, munt, dille en specerijen als ceylon Kaneel, kruidnagel, kurkuma, zwarte peper, venkelzaad, korianderzaad, komijn.

Eet dagelijks chlorofyl rijke bladgroenten denk aan spinazie, paksoi, boerenkool ( als het seizoen daar is) andijvie etc.

Maar ook kruisbloemige groenten zijn essentieel als broccoli, bloemkool, spruiten, alle kolen, maar ook waterkers en rucola en tuinkers

En zo kan ik nog wel even doorgaan.


Leven volgens je cyclus

Het heeft mij enorm geholpen om te gaan leven volgens mijn cyclus, het lichaam heeft zijn eigen unieke ritme. Net zoals de natuur leeft volgens haar seizoenen heeft je menstruatie dit ook. Door het ontwikkelen van lichaamsbewustzijn, je menstruele cyclus en haar 4 fasen kun je voelen wat het lichaam nodig heeft en zo kun je aansluiten bij haar behoeften. Je bent in staat om naar je grenzen te luisteren, je weet wanneer je meer zelfvertrouwen hebt, je weet in fase welke hormonen een rol spelen en wat je lichaam nodig heeft om optimaal te functioneren.


Vetten toevoegen aan je voeding

Eet voldoende gezonde vetten om bouwstoffen aan te leveren om je hormonen aan te kunnen maken en dan met name vetten uit avocado, kokosolie, olijfolie, biologische vette vis.


Eiwitten toevoegen aan je voeding

Als het lichaam stress ervaart, ziek is of een wond heeft is de eiwitbehoefte nog eens groter en door de beperkende overtuiging dat je meer spieren kweekt door eiwitten te eten. Eiwitten heb je voor alle processen in het lichaam nodig en zijn dus essentieel in je voedingspatroon. Zonder eiwitten geen gezond cyclus Bekijk ook deze post


Magnesium

Magnesium word in het lichaam gebruikt voor zo’n 300 verschillende systemen en speelt een essentiële rol in het lichaam. Magnesium ondersteunt de vochthuishouding en werkt kramp verlichtend doordat het het lichaam helpt ontspannen. Het helpt ook bij pijnlijke menstruaties de gladde spier van de baarmoeder te ontspannen en het kan bijdragen aan het verminderen van prostaglandines. Magnesium kun je vinden in donkere bladgroenten, noten, zaden, bananen, rauwe cacao, vis-en schaaldieren en avocado. Je kunt naast je voeding ook altijd extra magnesium nemen via een supplement.


Kurkuma

Kurkuma staat bekend als het gele goud uit het verre oosten en zou een grote rol kunnen spelen bij het remmen van Stille ontstekingen in het lichaam wat weer een positief effect heeft op je immuunsysteem en het verlagen van ontstekings- en kramp bevorderende prostaglandines. Ook bevordert kurkuma van het glutathion gehalte in de lever wat verantwoordelijk is voor de ontgifting van het lichaam en zo ook het afvoeren van oestrogeen. Je kunt kurkuma door je voeding gebruiken echter is de opneembaarheid van kurkuma niet optimaal. Mocht je dit gebruiken bij het koken neem dit dan samen met zwarte peper en wat vetten als kokosolie of olijfolie omdat kurkuma een vet oplosbaar vitamine in zich heeft (vitamine A). Je kunt het ook in een supplement nemen echter raadpleeg daarvoor een professional.


Voeg vezels toe

Eet volop oplosbare vezels. Vezels zijn een heerlijk maaltje voor je darmbacteriën en helpen je ontlasting soepel te houden en de passage tijd te verkorten waardoor de afvalstoffen sneller je lichaam verlaten. Deze bevinden zich in groenten (als ui, biet, prei, pompoen, pastinaak, zoete aardappel), fruit, peulvruchten, kokos, haver (het liefst glutenvrij) zeewier, noten en zaden.


Lichamelijke beweging

Door voldoende te bewegen gedurende je cyclus geeft je je lichaam de kans om energie te laten stromen. Ook maakt het lichaam door te bewegen ontstekingsremmende stoffen aan, wat enorm gunstig is als je pijnlijke menstruatie ervaart. Ook tijdens je menstruatie is bewegen belangrijk en kan het voor verlichting zorgen. Neem je kruik mee en maak een wandeling, doe een ontspannen yogales.


Vermijd Gluten (zoveel mogelijk)

Gluten zijn niet water oplosbaar, goede vezels maar door veel mensen niet goed te verdragen en geeft daardoor prikkeling aan het darmslijmvlies. Gluten zetten je darmwand zo’n 24 uur open waardoor de gemakkelijker de mogelijkheid bestaat dat ziekteverwekkers of onverteerde voedingsresten je bloedbaan bereiken en daar je immuunsysteem flink aan het werk zetten, dat kost enorm veel kostbare energie.


Vermijd koemelk producten.

Je hebt het niet altijd direct door of linkt je klachten aan je voedingspatroon, alleen kan het naast lichamelijke en mentale een grote stressor zijn voor het lichaam. Veel mensen kunnen het ontstekingsbevorderende proteïne (eiwit) caseïne 1 niet goed verdragen, afkomstig van koemelk producten. Denk aan yoghurt, kwark, kaas, maar ook melkpoeder in veel voorverpakte producten. Caseïne kan het immuunsysteem in de darmen activeren en zo bijdragen aan laaggradige ontsteking. Verder bevat caseïne exorfinen die het endorfinetysteem (veiligheids- en gelukshormoon) kunnen beïnvloeden. Caseïne 1 speelt ook een rol bij menstruele migraines door het vrijgeven van histamine.


Ben jij al onder begeleiding van een hormoon therapeut of coach & merk je na 3 maanden helemaal geen verschil en is het voor jou nog steeds nodig om maandelijks pijnstillers te nemen omdat je anders je dagen niet doorkomt, dan is er mogelijk meer aan de hand. Dan is het raadzaam om verder onderzoek te laten doen bij je huisarts of gynaecoloog en kan het zijn dat er een andere oorzaak is. Bijvoorbeeld Endometriose of bekken problematiek



Bronnen;

  1. De Boer, S. Y., & Berge Henegouwen, Van, G. P. (1989, 29 april). Eicosanoiden en het maag darmkanaal. NTvG. Geraadpleegd op 22 maart 2022, van https://www.ntvg.nl/artikelen/eicosanoiden-en-het-maag-darmkanaal

  2. Snijders, E. (z.d.). Kruisbloemige groenten. Energieke Vrouwen Academie. Geraadpleegd op 4 april 2022, van https://energiekevrouwenacademie.nl/kruisbloemige-groenten/

  3. S.O. (2022). Curcumine. Orthokennis. Geraadpleegd op 28 maart 2022, van https://www.orthokennis.nl/nutrienten/curcumine

  4. S.O.H.F. (z.d.). Kurkuma. Ortho health Foundation. Geraadpleegd op 3 april 2022, van https://www.sohf.nl/nutrienten/kurkuma




87 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page